Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

A rendőrség engedélyt kapott hackelni

2009.01.12. 00:22 | N1gg@ | 4 komment

Újabb törvény javaslat a felhasználók felügyeletére, amelyet az EU-ban mindehol bevezetnének. Ami a következőt jelenti, a rendőrségnek joga van feltörni otthoni számítógépeket, indolkolt esetben, hogy visszaszorítsák a kiberbűnözést.

Peter Sommer, London School of Economics professzora szerint, ebben semmi új nincs, ez már 2000 óta működik, illetve hogy az Uniónak biztosítani kell, hogy a többi európai országban is hasonló legyen a törvényhozás.

Természetesen ez azonnal polgárjogi szervezetek ellenszevét váltotta ki, és a személyes magánélet védelmére keltek.

Sommer elmondta még, hogy ezt ritkán használják, mert vírusírtók, tűzfalak figyelmeztetnék a felhasználót, ami olyan kockázatot jelent, amit a rendőrség gondosan fel akar mérni.

Rengeteg kérdést vet fel a dolog.

Mi számít indolkolt esetnek? Aki el akar, eltud-e bújni ez elől? A rendőrség szakembereinek hozzáértése, vagy épp hozzá nem értése.(Ha a magyar rendőrségből indulunk ki.) Illetve a személységi jogot sért-e!? Egy ilyen törvény meghozatala, a lakosság figyelmen kívűl hagyásával? Illetve még egy manapság fontos kérdéssel, a fájlmegosztással kapcsolatban mi várható(csak mert ez is bűn)?

Szerintem aki eddig rejtőzködve tevékenykedett, az így is megoldja, aki nem az vagy magára vet, vagy változtat, mert nem mindenki szereti a nyilvánosságot.

Címkék: hack eu anonimitás kiberbűnözés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egoist 2009.01.12. 14:25:25

En anno egy titkositasokkal foglalkozo ismeretterjeszto filmben hallottam, hogy UK-ban ha a rendorseg bekopog hozzad es elkeri a gepedhez szukseges jelszavakat (amiket akar levelek titkositasara hasznalsz peldaul), akkor kotelesseged kiadni. Meg ha jol emlekszem a titkositas erossegere is eleg durva megszoritasok voltak, amiket megfelelo eroforrasokkal fel lehet torni, ha ennel erosebbet hasznalsz, az is buntetendo. De valoszinuleg azok regebbi torvenyek voltak, azota gondolom valtozhattak, es most lehet hoznak vissza belole ezt-azt :).

semmitsemértő 2009.01.12. 19:42:51

Az EU szabályok szerint a 3 évnél hosszabb büntetési tételű bűncselekmények gyanújánál lehet a lehallgatást elindítani, ezt meg a kicsit is nagyobb adózási vagy számviteli szabályok "megsértésével" is könnyű átlépni

kutyacica 2009.01.13. 02:54:52

@egoist, erre találták ki a plausable deniability-t?

nekem az állandó problémám ezekkel az, hogy az igazi rossz fiúk pontosan h röhögnek az ilyeneken mert top-drawer biztonsági intézkedések közepette fejtik ki ártó tevékenységüket, szerintem. epic fail az összes ilyen, csak a jónépnek okoz álmatlan éjszakákat, vagy talán leginkább csak a jogvédőknek (ami elég nagy baj amúgy).

1ébként igazából kíváncsi lennék hogy mennyi igazság van ebben amit én csak így gondolok, de attól tartok olyan statot nem nagyon találni, h mennyi terrorista hackert fogtak meg a patriot act és csatolmányai folytán etc. de ha valaki tudna ilyenről, én örömmel elolvasnám.

ikocka · http://kocka.blog.hu 2009.01.13. 03:56:52

miert, ki tudja, hogy most nem alkalmazzak?

szerintem ezzel csak legalizaljak a dolgot es mar elnezest de a birosag elott ott allsz es ugyan leugathatod, hogy bocs ehhez nem torvenyes uton jutottak hozza, de az amerikai filmekben van az, hogy bocs a bizonyitek semmis mert lejart az illeto jogsija...

miert mondom? elviszik a szamitogepedet, le van jelszavazva, "nem emlekszel" a jelszora akkor jogaban all a szakertonek feltorni a titkositast (ha tudja), namost ugy gondolom, hogy ha az adott doksihoz elotte vagy utana jutottak hozza, azt a vadlott mar nem deriti ki, hiszen lehet le sem irjak, hogy jutottak hozza, csak annyit irnak oda, szakerto altal beszerzett bizonyitekokrol van szo...
süti beállítások módosítása