Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

cross_fuzz: száz hiba potyogott ki különböző böngészőkből - Frissítve

2011.01.04. 00:33 | buherator | 4 komment

 Mihal Zalewski közzétette cross_fuzz nevű böngésző fuzzerét, mellyel állítása szerint eddig kürölbelül száz hibát talált az Internet Explorer, a Firefox, az Opera és gyakorlatilag az összes WebKit alapú böngészőkben. A szoftver működéséről a kutató a következő rövid összefoglalót adja:

    • Nyissunk két, tetszőleges típusú dokumentummal töltött [böngésző]ablakot. Egyszerű HTML, XHTML, és SVG dokumentumokat választunk véletlenszerűen, de bármely más, akár plugin által feldolgozott tartalom is felhasználható.

    • Járjuk be az első dokumentum DOM hierarchiáját, és gyűjtsük össze a meglátogatott objektumok referenciáit későbbi használatra. A meglátogatott objektumokat egy tulajdonság [property] beszúrásával jelöljük, a végtelen rekurzió elkerülése érdekében, egy másodlagos feketelista pedig a dokumentumból kifelé, vagy a leszármazottakból a gyökér felé történő vándorlást akadályozza. Végül véletlen ugrások és a rekurzió terjedésének szabályozása biztosítja a jó lefedettséget

    • Ismételjük meg a bejárást, és váletlenszerűen átállítgatva az objektumok adattagjait a letárolt referenciák valamelyikére (vagy esetenként az előre definiált "érdekes" értékek egyikére)

    • Ismételjük meg a bejárást, és hívogassuk a megismert metódusokat. A hívások paramétereit a tárolt referenciákból és az "érdekes" értékekből állítjuk össze. Ha egy hívás objektummal tér vissza, arra is elvégezzük ezt a műveletet

    • A lehetséges módszerek egyikével töröljük az első dokumentumot, szemétgyűjtést indítva.

    • Ismételjük meg a fenti bejárásokat a második dokumentumon, de az első dokumentum referenciáinak felhasználásával.

    • Váletlenszerűen zárjuk be az ablakokat, és a gyűjtött referenciák egy bizonyos százalékát tartsuk meg a következő fuzz iterációra.

A történet azonban nem áll meg az agyafúrt eszköznél, Zalewskinek ugyanis sikerült összeakasztania a bajszát a Microsofttal, amit tovább tetéz, hogy a kutató egyébként a Google-nek dolgozik. Történt ugyanis, hogy a szakember júliusban felvette a kapcsolatot a Microsofttal, és eljuttatta hozzájuk a fuzzer akkori változatát. Válasz a cégtől ezután nem érkezett, ezért Zalewski december végén újra próbálkozott, ezúttal a cross_fuzz egy újabb változatával. A Microsoft ekkor már reagált, elismerve a hibák létezését, egyúttal megkérve a kutatót, hogy ne hozza nyilvánosságra a felfedezést lehetővé tevő eszközt - mint látjuk, ez a kívánság nem teljesült.

A Microsoft szerint a júliusban hozzájuk eljuttatott szoftver még nem produkált értékelhető eredményeket (azt Zalewski is elismeri, hogy a tesztesetek néha igen nehezen reprodukálhatóak), Zalewksi viszont egyrészt a lassú reakciót hozza fel indokként, másrészt pedig azt, hogy a jelek szerint az egyik 0day sebezhetőséget Kínában már ismerik. 

Egy WebKit fejlesztő ugyanis a hozzájuk bejelentett hibák kivizsgálásakor véletlenül kiszivárogtatta a fuzzer URL-jét (security by obscurity?), amelyet a Google keresője annak rendje és módja szerint beindexelt. Ettől a világ persze nem dőlt össze, de később Zalewski észrevette, hogy éppen egy kínai hosztról böngészik a szerverét, melyet pont azokra az IE függvényekre való kereséssel találtak meg, amelyekkel a 0day kapcsolatos - micsoda különös egybeesés!

Ezek után mindenki gondoljon amit szeretne, én csak Narancs híres mondátát tudom idézni: "Na, látjátok, így kell a szart megkavarni!"

Frissítés:

A VUPEN szerint a kiszivárgott probléma az mshtml.dll-ben jelentkezik, mikor az körbehivatkozó JScript és DOM objektumokat kezel. A probléma kihasználhatóságát megerősítették Internet Explorer 8 és XP SP3 használata esetén.

Címkék: microsoft google firefox opera internet explorer webkit fuzzing cross fuzz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindentkapni · http://www.mindentkapni.hu 2011.01.11. 16:11:45

Még jó, hogy olyan kevesen használják az IE-t :)

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2012.07.28. 09:17:59

Én úgy tudtam hogy az Opera nem használja a WebKit-et, helyette ott van neki a Presto. Opera Mini-nél volt róla szó, de ott pedig nem a telefonon történik a lapfordítás, hanem az opera szervereken.

WebKit-et pedig csak a Chrome és a Firefox használ, ha jól emlékszem. Explorer-ben nem vagyok biztos, de ha azt használna, akkor lehet jobb böngésző lenne ...

Javítsatok ki nyugodtan ha hülyeséget mondanék...

buherator · http://buhera.blog.hu 2012.07.28. 10:57:56

@summoner: A név szerint felsorolt böngészők nem WebKit-et használnak, a cross_fuzz-al hibát lehetett találni ezekben, és a webkites böngészőkben (Chrome, Safari, stb.) _is_.

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2012.08.13. 16:21:19

Jajajaj érteem :) Hibát találtak az összes webkit alapú böngészőben, valamint az IE és Operaban is ...

Félreértettem bocsánat!
süti beállítások módosítása