Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

Hogyvolt: DigiNotar

2012.11.03. 08:45 | buherator | 1 komment

Valamivel egy évvel a DigiNotar fiaskó után az incidenst kivizsgáló Fox-IT nyilvánosságra hozta jelentését (holland állami beszállítóról van szó, azt hiszem ezt nevezik átláthatóságnak) a történtekről. A több mint 100 oldalas riport minden oldala sűrű arccsapkodásra ingerli az olvasót, a legjobb szó, ami az első átolvasás után eszembe jut, az a szégyen. Jobban belegondolva azonban be kell hogy lássam, hogy a szolgáltató által elkövetett hibák egy része nagyon is tipikus sőt, a problémák szinte bele vannak kódolva egyes informatikai audit folyamatokba. Az ember azért persze elvárná egy CA-tól, hogy egy OSCP laborfeladatnál magasabb biztonsági szinten generálja azokat a rohadt tanúsítványokat :P

Internetről elérhető szerverek DMZ-ben? - Pipa!

A Digi Notar ránézésre jól szegmentált hálózatot üzemeltetett, a zónák között tűzfalak szabályozták a forgalmat, az internetre néző szolgáltatásokat DMZ-ben tartották, ahogy a nagy könyvekben meg van írva.

diginotar_segs.png

Ennek ellenére a támadó, miután behúzta gyakorlatilag az összes DMZ-ben található gépet (webes hibán keresztül, természetesen), egy belső SQL szerveren keresztül vígan becsatornázta a forgalmát a belső hálózati szegmensekbe, majd onnan vissza is tudott kanyarodni a DMZ-n keresztül. Sajnos sokan elfelejtik, hogy a DMZ feladata nem merül ki a befelé irányuló forgalom megszűrésében, hanem oda kellene figyelni a kifelé induló kapcsolatokra is - példának okáért miért is kellene egy egyszerű webszervernek kapcsolatot nyitnia bármilyen internetes hoszt irányába?

Használsz IPS-t? - Pipa!

A képen látható, alapértelmezett konfigurációban futó, tűzfal elé helyezett IPS a nagy arányú hamis-pozitív jelzés miatt - ahogy a tapasztalat is mutatja - nem sokat ért.

Készül napló a kritikus erőforrásokon végzett műveletekről? - Pipa!

A féloldalas tűzfalbeállításoknak köszönhetően tehát a támadó könnyedén átvette az uralmat a hálózat legfontosabb szegmenseiben lévő gépek felett, így "már csak" a tanúsítványgenerálás maradt hátra. És itt jön a történet legdurvább, már-már gyomorforgató része (legalábbis defenzív nézőpontból :). 

A HSM-ekkel kapcsolatban álló CA szerverek ugyanis olyan gépekre logoltak, melyekhez a támadó hozzáférhetett, a logokat pedig módosíthatta illetve törölhette. Sőt, a behatoló a menedzsment szoftver megberhelésére is vette a fáradtságot, így például vissza is dátumozhatta a kiállított tanúsítványokat. Mindezen pedig az sem segített, hogy a CA szerverek csak egy megfelelő smart-kártya jelenlétében voltak hajlandóak szignózni, volt ugyanis olyan kiszolgáló, melynél ez a "kulcs" az incidens lefolyása alatt folyamatosan, heteken keresztül rendelkezésre állt.

Így tehát nem lehet biztosan megállapítani, hogy egy DigiNotar által hitelesített tanúsítvány legitim-e, a szolgáltató által kibocsátott összes tanúsítványt potenciálisan kompromittáltnak kell tekinteni, a böngészőgyártók döntése a DigiNotarral szembeni bizalom megvonásáról nagyon is helyes volt.

A nyomozás ezzel együtt feltárt több száz, biztosan rosszindulatú tanúsítványt, ezek nagy rész eddig ismeretlen volt, és nem tudni kikkel szemben használhatták őket. Nemzetközileg elismert tanúsító szervezetek a világ IT-biztonsági kulturában hollandiától elmaradottabb részein is működnek, rossz belegondolni, milyen állapotok uralkodhatnak arrafelé.

Címkék: epic fail diginotar fox-it

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

|Z| 2012.11.10. 21:59:16

Azért van néhány facepalm reakciót kiváltó szó a jelentésben, úgymint DotNetNuke CMS, nc.exe, Cain&Abel, vagy pl. a következő mondat:

"The logs were stored on the netHSM for a short period of time and were deleted every time the system was turned off."

És végül nagyon furdall a kiváncsiság, hogy a többi rogue certet vajon használták....
süti beállítások módosítása