Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

A TASZ az online megfigyelés ellen

2008.05.28. 11:12 | buherator | Szólj hozzá!

 

"A TASZ az Alkotmánybírósághoz fordul a hatályban lévő telefonos és internetes adatmegőrzési szabályok miatt. Az indítvánnyal érintett témában szerda délután a TÁP Színház művészei tartanak figyelemfelhívó utcai előadást a Moszkva téren.

Álláspontunk szerint az elektronikus hírközlésről szóló törvény számos rendelkezése korlátozza szükségtelenül és aránytalanul a személyes adataink védelméhez való alkotmányos jogot. A törvény telefon- és internetszolgáltatók számára kötelezővé teszi, hogy a vezetékes, a mobil-, valamint az internetes kommunikáció valamennyi forgalmi adatát rögzítsék. A forgalmi adatok segítségével pontosan nyomon lehet követni, hogy telefonon ki kivel, milyen időpontban, mennyi ideig vagy milyen gyakran érintkezik. Ezen adatokból a polgárok kapcsolatai jól feltérképezhetők, a kommunikáció gyakoriságából következtetni lehet a kapcsolatok intenzitására, a kommunikáció időpontjából következtetni lehet a kapcsolatok minőségére és a résztvevő felek életmódjára, szokásaira. A forgalmi adatok körébe tartoznak a mobiltelefonok földrajzi helyzetét jelző adatok is, amelyek városi környezetben nagy pontossággal mutatják a telefonhasználók tartózkodási helyét."


A téma - talán nem véletlenül - nagyon is aktuális: A Spiegel szombati száma arról számolt be, hogy Németország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a Deutsche Telekom a gyanú szerint megsértette a telekommunikáció bizalmasságáról szóló törvényt, és a csorbította a sajtószabadság alkotmányos jogát, mikor az általa rögzített telefonbeszélgetéseket elemzésnek vetette alá abból a célból, hogy fényt derítsen rá, melyik alkalmazott szivárogtatott ki információkat a sajtónak. A helyzetet súlyosbítja, hogy a feladatot egy külső tanácsadó cégre bízták, akik ezáltal ki tudja milyen bizalmas információkhoz férhettek hozzá. Szép dolog tehát a törvényi szabályozás, de a Nagy Testvért ez sokszor nem tartja vissza, és bár erre az esetre fény derült, ki tudja, hány hasonló "leskelődés" maradt eddig észrevétlen?

A TÁP Színház témábavágó előadását ma 16:00-tól tekinthetitek meg a moszkva téren. A teljes idézett cikk a TASZ oldalán olvasható + itt az Indexes változat is.

Frissítés: Most látom, hogy Bruce Schneier is most posztolt egyet a mobiltelefonok nyomonkövetéséről.

Címkék: privacy szabadság lehallgatás deutsche telekom tasz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása