Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

Hiba az OAuth protokollban

2009.04.23. 17:58 | buherator | Szólj hozzá!

Az OAuth egy nyilvános protokoll, amely biztonságos, információcserére alkalmas interfészt nyújt különböző szolgáltatások számára. Segítségével megoldható, hogy egy felhasználó az egyik szolgáltatónál (Service Provider) tárolt, privát adatait (Private Resources) egyszerűen átadhassa egy másik szolgáltatónak (Consumer) anélkül, hogy előbbinél használt belépési adatait utóbbi tudomására hozná.

Azonban mint kiderült, a protokollon keresztül egy felhasználó rávehető, hogy privát adatait egy támadó kezére játssza anélkül, hogy erről tudomást szerezne.

A támadónak ehhez egy érvényes autorizációs kérést kell küldenie a Consumernek, ami erre egy kérés tokent (Request Token) tartalmazó URI-val válaszol. Ez után a támadó, ahelyett, hogy a linket követve bejelentkezne a Service Providerhez, ráveszi a felhasználót, hogy helyette tegye meg ugyanezt. Az áldozat ekkor csak annyit tapasztal, hogy az egyébként megbízható Service Provider engedélyt kér, hogy hozzáférést adjon a szintén megbízható Consumernek a privát adatokhoz. Amennyiben a felhasználó megadja belépési adatait, a támadó  a Request Tokent felhasználva ezután bármikor hozzáférhet az áldozat adataihoz.

A sebezhetőséget az OAuth fejlesztőcsapata is elismerte, az egyébként béta állapotú  protokollt használó Yahoo!, Netflix és Twitter (másokkal egyetemben) pedig jelenleg szüneteltetik OAuth-os szolgáltatásaikat.

Ez (kivételesen) egy valódi protokoll sebezhetőség, nem az implementációkkal van a baj, de egy tesztfázisban működő jelöltnek ez még megbocsátható...

Címkék: yahoo twitter oauth

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.