Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

Daniel Schmitt, a WikiLeaks alapítója II.

2009.07.22. 04:04 | buherator | Szólj hozzá!

Az interjú második része (az első itt van), bocs a késedelemért, de Schmitt azon kívül, hogy simán Timothy C. May és William Gibson szerelemgyereke lehetne, igencsak szenvedélyesen (és hosszadalmasan) fejti ki forradalmi gondolatait.

Gyanús egyébként, hogy nem angol anyanyelvű illető készítette az interjút, így van néhány elég zavaros rész, ezek, valamint a typok miatt ezúton is elnézést kérek!

Jelenleg az Internet egyre szigorúbb korlátozásának tendenciája figyelhető meg. Sok felhasználó attól fél, hogy egy nap a WikiLeaks-t is blokkolni fogják, vagy le fogják állítani. Tettetek óvintézkedéseket ez ellen?  Ha igen, mik ezek? Létrehoztatok valamilyen infrastruktúrát, ami megnehezítené, vagy ellehetetlenítené mindezt? Tennétek jogi lépéseket a blokkolás ellen?

A WikiLeaks egy nemzetközileg elismert projekt, amely az emberi jogokat és az információhoz való jogunkat védi.Az Amnesty international, az Economist, és az Arc Electronica mind kitüntették a projektet.

A WikiLeaks egy nyilvános platform, amely lehetővé tette több mint 85.000 publikáció világsajtóban történő megjelenését, és olyan értékkel és jelentéssel bír a társadalomban, ami jóval túlmutat Internetes blokklisták publikálásán. Ez lehetne az egyeztetések kiindulópontja.

Ne próbáld cenzúrázni a WikiLeaks-t, ha magadénak érzed a szabadság, a morál, és igazság ügyeit, és ha felismerted az információ társadalmi értékét az információs társadalomban.

Az új törvény tartalmazza az információforrások és az információ szabad sajtóban történő közlésének kriminalizálását is. Ez teljességgel elfogadhatatlan és nagyon fontos része a problémának. A visszaélések nyilvánosságrahozatalának lehetségesnek kell lennie a társadalomban a szabad sajtó érdekében. Ha valaki nem gondolt erre, akkor valószínűleg nem is gondolkozott sokat egyáltalán. A WikiLeaks arra tervezték és készítették el, hogy ellenálljon a cenzorok akaratának és minden WikiLeaks elleni akciót - legyen az jogi vagy technikai - ennek fényében fogunk kezelni. A tervezett netcenzúratörvény egy rossz próbálkozás, és szánalmasan el fog bukni a valóságban. Anélkül, hogy bármilyen oldal különösebben megerőltetné magát. Jogi és technikai oldalról is megszámlalhatatlan sebből vérzik.

Ugyanakkor a WikiLeaks tevékenyen fellép a publikációit vagy forrásait ért támadásokkal szemben. Jó jogi támogatottságunk van, ezt ne felejtsük el. És ez is szövetségeken keresztül működik. Azonos érdeklődésű emberek között, akik a szükség pillanatában szövetkeznek. A minket segítő nagyszerű jogászok szövetsége, a rengeteg nemzetközi közösség, amely a sajtót támogatja, emberi jogi és korrupcióellenes szervezetek és még sokan mások. Szövetségben a nyilvánossággal, a szolidaritással és a mozgósítással.

Ahol szövetkeznünk kell az emberi jogok megsértése, a korrupció, a háború, a szenvedés, a kihasználtság és a cenzúra ellen, egy emberként lépünk fel.

Hogyan számoltok azzal a kockázattal, hogy a WikiLeaks-t felhasználják valamely harmadik fél propagandájának terjesztésére? Hogyan véditek meg magadokat az ilyen jellegű visszaélésektől?

Ezt majd meglátjuk akkor, ha egyszer ez bekövetkezik.

Mik a terveitek a jövőre vonatkozóan, és hogyan kívánjátok ezeket megvalósítani?

minden jövőbeni tervünk az 1.0-és verzió kiadását célozza meg. Ez minden területen jelent valamennyi munkát. Technikai oldalról infrastruktúrát kell vásárolnunk és összeállítanunk, mindenfélét le kell programozni, és így tovább.

Tartalmi szempontból egy új felületre van szükségünk, amelyet meg kell tervezni és meg kell valósítani, valamint a platform néhány részét le is kell fordítani , hogy az alapvető információk a lehető legtöbb nyelven elérhetők legyenek.

Fontolgatjuk, hogy lehetővé tesszük a szervereink szponzorációját, így aki részt akar venni a projektben, adományokkal segíthetne minket, melyet hosztingra költenénk, hogy egy olyan világméretű infrastruktúrát hozzunk létre, amely sok szinten ellenáll a jöbeni cenzúrának és kontrollnak. Megvannak a bevált eljárásaink a legtöbb jogi és technikai problémára és reméljük, hogy sikerül minél több ember megnyernünk, hogy csatlakozzanak a szövetségünkhöz.

Két kérdés merül fel: először is, hogy milyen mértékben kaphatunk pénzügyi segítséget más szervezetektől  és másdoszor, hogy mennyire tudjuk mozgósítani a nyilvánosságot a projekt következő fázisában. Azt hiszem, hogy egy egészséges keverék lenne az ideális.

Még sok olyan tervünk van, amelyek nagyon is megvalósíthatóak és hasznosak céljaink eléréséhez, és amelyeket egyfajta új társadalmi lehetőségként kívánunk megvalósítani.már megmutattuk, hogy ebben nagy sikereket tudunk elérni és reméljük, hogy méginkább megnyerhetjük a világ bizalmát és támogatását.

Szerinted milyen szerepet fog játszani a WikiLeaks a jövő szociális fejlődésében?

A projekt eredményeire úgy tekintünk, mint egy olyan fontos mechanizmusra, amely fenntartja társadalmunk integritását, adataink integritását és ezzel magát a történelmünket. Ahogy Orwell mondta, aki irányítja a múltat, az irányítja a jövőt. Garantálnunk kell az információink integritását a társadalomban.

Ez a problémakör is alapszinten mond ellent a cenzúrának. Az van, ami van. És biztosítanunk kell, hogy minden úgy kerül be a történelembe, ahogy valóban volt: Ez lenne a kezdete a valódi információs társadalomnak, és ez lenne az alapja annak, hogy helyes döntéseket hozzunk a jövőben.

A projekttel kapcsolatos elvárások nagyon magasak, és különböző emberekhez köthetők, már az is rengeteg munka lesz, hogy csak a közelébe kerüljünk annak a potenciálnak, ami itt rejtőzik. De amit hosszú távra tervezünk, az az örökkévalóságnak készül.

Világos elképzeléseink vannak arról, hogy hogyan hozzunk létre fontos mechanizmusokat egyszerűen és tartósan, és reméljük, hogy ezek közül a lehető legtöbb meg is valósul.

Mivel a WikiLeaks sok féle módon kerül kapcsolatba a társadalommal, hatalmas potenciállal rendelkezünk a valóság lefedéséhez. És mi mindannyian - legyünk jólinformált állampolgárok, bloggerek, jogászok vagy akadémikusok, olyan újságírók vagy aktivisták, akik felhasználják ezeket az adatokat - képesek vagyunk társadalmunk fejlődését elfogadhatóbb irányba befolyásolni. Jó döntések alapján, a dokumentációból tájékozódott emberek támogatásával.

Egy aktuálisan zajló folyamatot mindig szilárd tények közlésével lehet a legjobban befolyásolni, ennek pedig megelőző ereje van, legalábbis meg képes előzni a legrosszabb bekövetkeztét. A többi már csak időzítés kérdése, és azé, hogy a WikiLeaks mechanizmusát a társadalom lehető legszélesebb rétegeiben megvalósítsuk. Ezzel kapcsolatban optimista vagyok.

Még egyszer, a mostani németországi változások hihetetlenül fontosak. Ahogy már mondtam, van egy erős lobbink, amely felismerte, hogy ha akarja, tudja hallatni a hangját. Ha jól használjuk fel, és reméljük hogy ehhez hozzájárulhatunk, van esély a megújulásra.

Közép- és hosszútávu terveinkben az 1.0-ás kiadás nagyon fontos szerepet játszik, jelenleg elsődlegesen erre koncentrálunk. Terveink a cenzúrázhatatlan, szabad kommunikációról szerteágazóak és még több helyen lesz a társadalom segítségére.

A jövőben valószínűleg meg fogjuk próbálni elismertetni magunkat az ENSZ-szel - ők már egyébként sikerrel alkalmazzák az anyagainkat. Talán követségi épületekben is elhelyezhetünk majd WikiLeaks szervereket

Milyen jellegű támogatásra számítotok a jövőbeni munkátokhoz?

Szükségünk van a támogatásra a nehéz időkben. Sajnos sok olyan esemény, amely a WikiLeaks-t veszélyezteti nem tervezhető előre, hanem nagyon váratlanul történik.

Egyrészt szükségünk van politikai támogatásra, a társadalom szolidaritására a WikiLeaks által leleplezett problémák, és az ezek cenzúrájára való kísárletekkel szemben.

A legújabb fejlesztésekkel a komplex környezet miatt és a szükséges politikai támogatottság érdekében fontolgatjuk, hogy néhány Tweet-et ellátunk egy vészhelyzetet jelző hashteggel (#EMERGENCY, vagy ilyesmi), amely azt fogja jelenteni, hogy valami nagyon fontos dolog történik, amelyre oda kell figyelnie a világnak.

A jobb strukturális támogatottság érdekében reméljük, hogy pl. a szponzorációs ötlet jó fogadtatást fog kapni. Emellett a Wau Holland Alapítvány egy másik lehetőséget is biztosít támogatásszerzésre, elsősorban Németországban, de Európa szerte, és a világ többi részén is.

Ideális esetben nem sokára képesek leszünk 10 embert efoglalkoztatni egy irodában, hogy optimalizáljuk az 1.0 fejlesztésén folyó munkát. Az egyik ötlet az, hogy itt fogjuk megcsinálni Berlinben, aminek én személy szerint nagyon örülnék, de ez egy pénzügyi kérdés.

Van még valami amit meg szeretnél osztani az olvasókkal?

Mindent számbavéve szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy a társadalmunkban megvannak az eszközök arra, hogy tájékozódjunk, kézben tartsuk a problémákat, sőt néha arra is, hogy megelőzzük őket.

Ezt soha nem szabad elfelejtenünk. Megvan a lehetőségünk rá, hogy jobbá tegyük a társadalmat, hogy egy olyan világot hozzunk létre, melyben a visszaélések erős és egységes ellenállásba ütköznek. Hely, nemzeti és globális szinten.

Ennek ára a folyamatos odafigyelés és az a döntés, hogy összefogunk azokan a fontos kérdésekben, melyek mindenki életére hatással vannak ezen a bolygón.

Alexander Szolzsenyicin ezt nagyon jól megfogalmazta az 1972-es Nobel-díj átvételekor elhangzott beszédében: Az emberiség megmenthető, hogy mindenki magáénak érzi mindenki más ügyét.

Ez a valódi információs társadalom.

Schmitt 25C3-on elhangzott előadását itt tekinthetitek meg.

Címkék: politika privacy cenzúra wikileaks daniel schmitt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása