Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

Legalább négy CA-t kompromittáltak június óta

2011.10.29. 15:25 | buherator | Szólj hozzá!

Az Electronic Frontier Foundation jelentése szerint június óta legalább négy CA-nál észleltek jogosulatlan tanúsítvány-kibocsátást - ehhez képest a nagyérdemű egy ilyen esetről, a DigiNotar-éról hallhatott (volt még egy Comodo is, de az június előtti eset). Az eredmények az SSL Observatory adataira alapulnak, melyben egyszerűen azt vizsgálták, hogy az X.509-es Tanúsítvány Visszavonási Listákban (CRL) hol szerepel a visszavonás indokaként a "Kompromittált CA" megjegyzés.

A webes tranzakciók védelme csak annyira erős, mint a leggyengébb CA, CA-ból pedig nagyon sok van. A DigiNotar-t annak idején főként azért érte éles kritika, mert - bízva saját incidenskezelésük hatékonyságában - nem hozták nyilvánosságra az őket ért támadás tényét, ezzel védhetetlen helyzetbe hozva elsősorban a közvetlen célpontokat, de elméletileg az összes internetfelhasználót is. A mostani eredmény azt mutatja, hogy a DigiNotar esete egyáltalán nem volt kivételes sőt, a statisztika szerint havonta elesik egy tanúsító, minderről a széles közvélemény pedig mit sem tud. És bár a statisztika néha rosszabb a hazugságnál, vegyük számításba azt is, hogy ezek azok az esetek, amelyek kiderültek, és ahol a tanúsító legalább a CRL-en elismerte az incidenst!

Az EFF szerint a nyilvános-kulcsú instrastruktúra sürgős beavatkozást igényel, a probléma azonban nem megoldhatatlan. Megoldási javaslataikat egy későbbi cikkben fogják megjelentetni.

Offtopic: Érdekes lenne megnézni, hogy augusztus óta melyik magyar CA vont vissza tanúsítványokat...

Címkék: eff kriptográfia ca pki ssl observatory

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.