Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

Keressük a tavaszi félév IT-sec szakdolgozatát

2013.03.01. 19:48 | buherator | 12 komment

Az utóbbi időben többen is megkerestetek különböző szakdolgozat-témákkal kapcsolatos kérdésekkel, ennek kapcsán pedig az jutott eszembe, hogy nem jó az, ha az a rengeteg IT-biztonsággal kapcsolatos munka elveszik a tanszékek könyvtáraiban, mi lenne hát, ha a legjobb darabok kapnának a szokásosnál egy hangyányival nagyobb publicitást. 

Szóval ezennel meghírdetem a BuheraBlog - Félév szakdolgozata pályázatot (frappánsabb névjavaslatokat szívesen fogadok) az alábbi paraméterekkel:

  • A pályamunkák teljes egészükben az IT-biztonság valamely területéről kell szóljanak. IT-biztonsághoz kapcsolódó gazdasági, társadalmi, művészeti, stb. témával pályázni felesleges, keményvonalas technikai anyagokat várunk.
  • A győztest az én vezényletemmel a magyar IT-biztonsági szakma meghatározó alakjai (akikkel együtt szoktam sörözni) választják ki.
  • A hagyományos értelemben vett szakdolgozatok előnyt élveznek, de igazából bármilyen értekezéssel lehet pályázni. A kiválsztás során természetesen tekintettel leszünk arra, hogy BSc tézisről, PhD értekezésről esetleg önszorgalomból elkövetetett kutatásról van-e szó.
  • A győztes munka ajnározó szavak kíséretében megjelenik a BuheraBlogon.
  • A győztes jutalma egy tálca sör vagy azonos értéket képviselő egyéb nedü, melyet a bátrabbak a Silent Signal büntetőosztagának társaságában fogyaszthatnak el.
  • A beküldött munkák közül bármelyik másik munka is megjelenhet ajnározó szavak kíséretében a blogon, de csak egy embert itatunk le.
  • Nem biztos, hogy hírdetünk győztest (ez esetben nem publikálunk pályamunkákat).

Beadási határidő: 2013. július 1. 23:59

A pályázatokat az e-mail címemre várom PDF vagy plain text formátumban (nem blog.hu/FB/Twitter/etc üzenetben).

Címkék: pályázat buherablog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dnet 2013.03.02. 10:35:13

Tanszékek könyvtárai részhez tenném hozzá a szomorú tényt, hogy a BME-VIK egyszerre épített egy egészen előremutató on-line, kereshető portált szakdolgozatok és hasonszőrű dokumentumok tárolására (diplomaterv.vik.bme.hu/), ám a rendszer nem teszi lehetővé egyetemen kívülről (gyk. Neptun-azonosító vagy 152.66.0.0/16 cím nélkül) a dolgozatok letöltését. Január 22-én (azaz több mint egy hónapja) írtam nekik Aaron esete kapcsán, a helyzet okáról és megváltoztatásának esélyéről érdeklődve az oldalon hirdetett e-mail címre, azóta válaszra se méltattak.

Mikrobi Olló Gia 2013.03.02. 14:38:54

Nagyon tetszik a kezdeményezésed. Sajnos a szakdolgozatok szinte minden témában csak a könyvtáraknak szólnak, ennek ideje lenne véget vetni.

domi007 2013.03.02. 16:56:33

@dnet: Bevetetted a kapcsolati hálót, vagy csak valami általános email címre írtál?
Mert szerintem ha a megfelelő ember (pl. Boldi) köhög odabent emiatt, akkor több esély van arra, hogy nem megy az emailed defaultban a /dev/null-ba.

dnet 2013.03.03. 10:17:09

@domi007: nem vetettem be "kapcsolati hálót", mivel első levelem célja inkább felderítés volt, így a közvetlen címzéssel azt reméltem, legalább hivatalosan is megírják, mi az oka a korlátozott elérésnek. Hivatalosan, mert egyébként nagyjából tisztában vagyok a fejekben zajló folyamatokkal, a benn töltött 11 félév alatt beszéltem a dologról néhány oktatóval, köztük olyanokkal is, akik szerintem bőven a (benti) átlag felett vannak szellemileg. Tisztelet a kivételnek, de a többség nem igazán érti, hogy miért is kellene közpénzből készült dolgokat az azt finanszírozók számára elérhetővé tenni, így sok (oktatási) anyag is a fent említett módon rejtve marad az egyetemen kívül, a mesterségesen gerjesztett, felsőoktatási intézmények közti (mind hallgatói, mind oktatói szinten jelen lévő) ellentétek pedig kiváló ideológiát is adnak a jelenséghez ("akkor jövőre a GDF-en is ebből oktatnának"). A "hanyatló nyugat" példáit hiába hoztam nekik, például a NASA legtöbb anyaga közkincsként használható (www.jsc.nasa.gov/policies.html#Guidelines), de hasonló vonatkozik általában a közalkalmazottak feladatai során elkészült művekre is az Egyesült Államokban (en.wikipedia.org/wiki/Copyright_status_of_work_by_the_U.S._government).

dnet 2013.03.03. 10:18:40

@dnet: a linkek végéről törlendő a ")", ezúton csókoltatom a blog.hu kiváló motorját (még szerencse, hogy biztonságos</sarcasm>)

Herr Bruder Netzwerk 2013.03.04. 10:09:48

vicces nagyon a szövegezés ;) hajrá!

kz71 2013.03.04. 15:14:10

hali,

hajrá!

a Hétpecsét évek óta rendszeresen tolja ez, de kell, amit elindítottál!

tavalyi: www.hetpecset.hu/ISMS_szak_es_diplomadoli_palyazati_kiiras_2012.html

kz

buherator · http://buhera.blog.hu 2013.03.04. 16:24:01

@kz71: A Hétpecsétet ismerem, de azt hiszem, el fogunk férni egymás mellett: egyrészt itt nem feltétlenül kell egyetemistának lenni, másrészt a Hétpecsét által emlegetett "információvédelmi irányítási rendszerek" helyett inkább a bitekre igyekszünk majd koncentrálni.

[megmondoember] 2013.03.05. 10:29:23

Mókás lesz a beérkezett 1, 2, 3 pályázatból kiválasztani "a tavaszi félév IT-s szakdolgozatát". Az ötlet nyilván dicséretes, meg a Buher is lehetett volna valami fővédnök vagy ilyesmi, de ismertebb fórumot kellett volna választani a pályázat kiírására. Mert legyünk őszinték: a nyertes "díja", a blogon történő megjelenés önmagában nem jelent nagyobb nyilvánosságot, mint ha az illető feltöltené a szakdolgozatát egy akármilyen WordPress blogra, aztán beküldene pár linket rá ide-oda.

buherator · http://buhera.blog.hu 2013.03.05. 10:42:06

@[megmondoember]:

- Nem IT, hanem IT-sec: ez jóval szűkebb terület
- Remélem nem hat nagyképűségként, ha azt mondom, hogy az itthon IT-secben utazik, az olvassa ezt a blogot, ez pedig egy random WP blognál azért szerintem jobb lehetőség.

Balássy György 2013.03.06. 15:00:59

@dnet:

A BME VIK-en valóban készítettünk egy portált (diplomaterv.vik.bme.hu), hogy a szakdolgozatok és diplomatervek ne a könyvtárak mélyén porosodva pusztuljanak el. Ez nem kevés ellenállásba ütközött, de megugrottuk, ami óriási előrelépés volt (nem műszakilag, hanem gondolkodásmód-váltás szempontjából).

Jelenleg a dolgozatoknak az összefoglalói nyilvánosak, a többit egyetemi polgárok bejelentkezés után elérhetik (tehát nem IP cím korlátozás van, hanem Neptun kódos belépés). A kereső oldalon már jól kirajzolódnak a tanszékek és az oktatók szakterületei, tehát ha valamilyen téma megtetszik, meg tudod találni a szakértőit.

Ezzel természetesen még nem értünk a folyamat végére, mi is azt szeretnénk, hogy a dolgozatok valamilyen formában mindenki számára elérhetőek legyenek. Ez jelenleg egy kényes terület, amihez a szellemi tulajdon kezelési folyamataink és szabályzataink módosítása szükséges. Nincs elfelejtve, dolgozunk rajta, éppúgy, mint a humán ellenállás leküzdésén.

@buherator:
Remek ez a pályázat, hirdetjük a hallgatóknak!
süti beállítások módosítása