Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

TLS helyzetjelentés

2013.03.28. 10:44 | buherator | 1 komment

Rég volt szó minden online tranzakciók védőszentjéről, a TLS-ről, pedig történt pár dolog az elmúlt hónapokban - ezer bocs, mostanában viszonylag kevés időm/energiám van kriptó pépöröket értelmezni.

Mindenek előtt egy kis múltidézés: Kb. másfél éve jött ki Rizzo-Duong páros a BEAST támadással, ami lényegében egy padding oracle stílusú (CBC módban működő blokktitkosítókat érintő), választott nyílt szöveg alapú támadás. Egy évvel később a duó bemutatta a CRIME-ot, ami a kommunikáció optimalizálására használt tömörítés tulajdonságait alapul véve következtetett a nyílt szöveg részeire, szintén blokktitkosítók esetében. 

Aztán jött a Lucky 13, ami a BEAST-hez hasonlóan padding oracle-t használ, de ezúttal egy idő-alapú side-chanellen figyeli meg, hogy egy adott padding az adott üzenethez helyes-e. 

A három probléma eddig egy csapásra megoldható volt az RC4 folyamtitkosító használatával (amire több nagy szolgáltató az eredmények hatására át is állt), melyről ugyan eddig már sok rosszatt hallottunk pl. a WEP kapcsán, de úgy tűnt, hogy a TLS-hez még jól használható (de a datagram alapú, szintén érintett DTLS-hez már nem...).

A Lucky 13-t is publikáló kutatócsoport aztán kissé megkavarta a dolgokat, miután nem rég felefedezték, hogy az RC4-et használó TLS folyamokba is bele lehet hallgatni a BEAST-ével nagyjából azonos támadói modell mellett, az algoritmus által generált kulcsfolyam bizonyos részei ugyanis nagy számú üzenet esetén megjósolhatók a kriptoszöveg alapján. 

A kriptográfusok az eredmények láttán temetik az RC4-et - előrejelzésük szerint a támadás jelenlegi formájának kivitelezéséhez szükséges több tízmilliós üzenetszám jelentősen csökkenni fog -, és a blokktitkosítókra történő visszaállásra buzdítanak, hiszen kliens oldalon az Apple kivételével minden böngészőgyártó implementálta a BEAST és Lucky 13 elleni védelmi megoldásokat, a CRIME pedig a kérések tömörítésének megtiltásával hatástalanítható.

Sajnos azonban az RC4 támadással párhuzamosan a CRIME-ot is továbbfejlesztették: az új, TIME-nak keresztelt támadás a kérések helyett a válaszok tömörítését, pontosabban a tömörítés idejét figyeli, így megkerülve a CRIME-ra bevezetett védelmeket és egy gyengébb támadói modellben  valósítva meg nyílt-szöveg visszaállítást.

Jogos kérdésként merül fel, hogy akkor most mi legyen?

Mindenek előtt jegyezzük meg, hogy a fenti támadások egyike sem jelent tényleges, gyakorlati veszélyt az általános TLS forgalom számára: a titkosítás sikeres feloldásához a támadónak amellett, hogy általában man-in-the-middle pozícóba kell kerülnie, az eszközeit speciálisan a szerver-alkalmazásra kell hangolnia, miután bősz imádkozásba kezdhet az alacsony hálózati késleltetésingadozásért és hogy a felhasználó ne zárja be a böngészőt a megfelelő csomagszám kiküldése előtt - és akkor még mindig nem kezdett semmit mondjuk az esetleges kétfaktoros autentikációval. Ennél néhány nagyságrenddel egyszerűbb befertőzni a célpontot valamilyen malware-rel. 

A kutatások azt azonban egyértelműen jelzik, hogy a TLS-el komoly problémák vannak, melyekkel mihamarabb kezdeni kell valamit. Az új támadások miatt az RC4-et érdemes hanyagolni (bár ne lepődjünk meg, ha teljesítmény okok miatt nagy helyeken még találkozunk vele), a TIME-ra pedig elkerülő megoldást adhatnak a böngészőgyártók az XmlHttpRequestek implementációjának módosításával (pl. véletlen késleltetés bevezetése), így végső soron a TLS 1.0 és 1.1 CBC módú blokktitkosítóival is elkaristolhatunk még egy darabig. A TLS 1.2 támogatás az autentikált titkosító módok (pl. AES-GCM) preferálásával jelenleg jó hosszútávú megoldásnak tűnik - aki teheti, valósítsa meg ezek támogatását kliens és szerver oldalon is!

Címkék: ssl beast kriptográfia crime tls rc4 lucky 13

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása