Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

Légből kapott bizonytalanság

2013.09.17. 23:33 | buherator | Szólj hozzá!

Pár napja kérdezte egy kedves ismerősöm, hogy mégis mennyire kell komolyan venni ezt az NSA-s telefonfeltörős parát, én pedig természetesen próbáltam csillapítani a kedélyeket, mondván, nem eszik olyan forrón a kását. Aztán nem sokkal később végre volt alkalmam megnézni a Security Research Labs SMS hackelős előadását, és sajnos be kell ismernem, hogy tévedtem. 

A fenti előadás egyrészt bemutatja egy, a THC által már 2011-ben körvonalazott kriptográfiai támadás gyakorlati megvalósítáhatóságát, másrészt szépen körbejárja, hogy kellő háttértudás hiányában milyen könnyű rossz megoldásokat gyártani viszonylag egyszerű kriptográfiai sérülékenységekre.

A probléma azonban nem ez: bár Karsten Nohl megjegyzése arról, hogy senki nem tudott választ adni arra, miért is került be a szabványba a DES a '90-es évek végén jól illeszkedik az NSA hátsókapu-projektjébe, a problémát maguk az OTA (Over-The-Air) szoftverfirssítések jelentik.

Ez a sokszor figyelmen kívül hagyott lehetőség lehetővé teszi, hogy speciális SMS-ek formájában a szolgáltató lényegében Java szoftvereket telepítsen az ügyfelek készülékeire. Az SMS-ről a felhasználó az esetek túlnyomó részében (Nohl kivételként említ néhány régi Nokiát) nem tájékoztatja a felhasználót, hanem - amennyiben az SMS a megfelelő szolgáltatói kulccsal hitelesített - azonnal telepíti azt. Innentől kezdve egy titkosszolgálat lehetőségei szélesek:

  • A szolgálat egyszerűen elkérheti a hitelesítő kulcsot a szolgáltatóktól
  • A szolgálat "alternatív utakon" megszerezheti a kulcsokat a nem baráti szolgáltatóktól. 

A SIM-hez tartozó kulcs birtokában a támadó lényegében távolról bepoloskázhatja a telefont (pl. felhív egy számot, amíg a zsebedben van a készülék), de a SIM->OS támadások nagyrészt még kutatásra szoluló területnek számítanak, legalábbis a civil nyilvánosság számára. 

Hogy néhány szót ejtsünk a Security Research Labs munkájáról is: a csapat rájött, hogy egyes SIM kártyák a helyes kulccsal aláírt/titkosított hibaüzenettel válaszolnak érvénytelen OTA SMS-ekre. Mivel a titkosítás sok esetben (akár kikényszeríthető módon) DES-el történik, egy ~50.000 dolláros GPU cluster, vagy egy néhány hónap alatt néhány ezer dollárból összeállított szivárványtábla birtokában egy támadó ismert-nyílt szövegen alapuló támadással megszerezheti a kulcsot. A kutatócsoport ezen kívül azt is feltárta, hogy a SIM kártya Java virtuális gépének sandboxa könnyen kijátszható. A poén az, hogy több szolgáltató éppen ezt a biztonsági problémát kihasználva frissíti a forgalomban lévő kártyákat frissebb kriptográfiai eljárások (3DES vagy AES)  használatára: mivel a szabvány eredetileg nem teszi lehetővé a biztonsági konfiguráció módosítását, ez csak egy biztonsági hiba kihasználásával lehetséges.

Címkék: java sms nsa gsm sim ota security research labs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása