Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

A világ öt legjobb fehérkalapos hackere

2007.10.27. 11:27 | buherator | 2 komment

Egy szubjektív, de érdekes rangsor, pédát lehet venni:

1. Stephen G. 'Woz' Wozniak
Az Apple alapítója. Karrierjét blue-boxok építésével kezdte, melyeket aztán osztálytársainak árult. A blue-box egy olyan eszköz, amely egy speciális frekvencia (2600Hz) kiadásával alkalmas volt arra, hogy segítségével az analóg telefonrendszereken keresztül ingyen bonyolítsunk távolsági hívásokat. Nos, Woz egyszer Henry Kissingernek adva ki magát a Pápát hívta fel...

A tehetséges diákot kirúgták az iskolából, ez után már volt ideje Steve Jobsszal kitalálni és megalkotni az Apple I-t, melynek darabját 666,66$-ért adták el egy helyi kereskedőnek.

Wozniak az Applenek hátatfordítva jelenleg jótékonysággal foglalkozik: A Los Gatos Union School Districtben oktat valamint technikai eszközökkel látja el az ott tanuló illetve dolgozó tanárokat és diákokat.

2. Tim Berners-Lee
A World Wide Web kiagyalója. Berners-Leet először az Oxfordi Egyetemen kapták hackelésen, ezután eltiltották az iskola számítógépeitől. A WWW létrejötte után megalapította a World Wide Web Konzorciumot, amely a mai napig az ingyenes és szabad webes szabványok első számú karbantartója.

3. Linus Torvalds
Linux rendszerek atyja. Sikres operációs rendszerét mérnöki kedvtelésből kezdte el írni, hogy "jót szórakozzon miközben megírja a legjobb rohadt operációs rendszert amit csak tud". Egyik első számítógépének, egy Sinclar QL-nek már módosította az operációs rendszerét, és írt hozzá többek között egy assemblert egy szövegszerkesztőt és néhány játékot is. A Linux kernelt 1991-ben alkotta meg, először csak egy taszkváltóval és egy terminal driverrel, majd másokat is megkért, hogy adjanak kódot a rendzsermaghoz.

Torvalds kódja jelenleg a Linux kernel 2%-át teszi ki, a hacker leginkább a fejlesztések koordinálásáról gondoskodik.

4. Richard M. 'RMS' Stallman
A GNU Project alapítója, melynek célja egy teljesen szabad operációs rendszer létrehozása. Emiatt a szabad szoftver atyjának tartják. Filozófiája szerint " A zárt szoftver megosztja a felhasználókat, és tehetetlenné teszi őket azáltal, hogy nem nyújt lehetőséget a módosítására és a megosztására. Egy szabad operációs rendszer elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy az emberek szabadon használhassák a számítástechnikát."

Stallman az MIT-n dolgozott többek között az Emacs fejlesztésén. Nem nézte jó szemmel a korlátozott számítógéphasználatot a laboratóriumban, ezért az összes jelszót kinullázta majd értesítette a felhasználókat a "változásról".

Stallman nevéhez fűződik többek között a GNU C Compiler (melyet a legendák szerint a világtól teljesen elvonulva, egyhuzamban írt meg) és a GNU Debugger is. Jelenleg a szabad szoftver egyik legnagyobb élharcosa, munkája elismeréseként négyszer avatták tiszteletbeli doktorrá.

5. Tsutomu Shimomura
Kevin Mitnick tevékenységének egyik áldozata, majd végzete. Az őt ért támadás után jelentős szerepet játszott Mitnick elfogásában. Csapatával bemérték vetélytársa mobiltelefonját, majd egy speciális antenna segítségével meghatározták a préda pontos helyét, innentől pedig az FBI-nak már nem volt nehéz dolga.

Én személy szerint hiányolom Eric S. Raymond-ot, az én listámon majd ő is szerepelni fog...

Címkék: whitehat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogdán Zoltán 2008.06.11. 10:00:09

Hali mindenkinek ezek semmik.Az az igazi hacker akinek az a élete.Én egy perc alatt feltörök minden chat-es oldalt msn rendőrségi és még az ip címe is lebokolom hogy ne tudjanak bemérni.

buherator · http://buhera.blog.hu 2008.06.11. 10:16:39

Király vagy, most már csak írnod kéne megtanulni!
süti beállítások módosítása