Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

A Hangfoglalás hangjai

2007.12.07. 10:00 | buherator | 10 komment

Rajtam kívül szerintem nem sokan látták, de a nagy vihart kavart ProArtos/Hangfoglalásos poszthoz nem rég hozzászóltak a Hangfoglalás illetékesei. Tanulságos történet, olvassátok végig!

Ez a komment:


Hangfoglalás · http://www.hangfoglalas.hu 2007.12.03. 18:43:15
Gyerekek!
Majdnem egy fél óra volt még végigolvastam a rengeteg kommentet amit irogattatok. Mérlegeltem hátha rosszul gondolom a dolgokat. Próbáltam megérteni, hogy ti hogyan látjátok a dolgokat. Most tényleg, nem csak mondom. Nem értettem meg teljesen, de inkább elmondom, hogy én hogyan látom.

Sokat dolgoztunk a hangfoglalás oldallal, még ha olyan béna is sok szempontból. Egy haver cég csinálta ingyen, mert nem tudtuk finanszírozni, hogy profi céggel piaci alapon gyártassunk valamit. Állami támogatást erre nem kaptunk a felét tudtuk mi állni a másik felét a kiállítók finanszírozták, a Hanoszon keresztül. Eredetileg belépős lett volna de ezt elvettetük a végén, hogy minnél többen tudjanak jönni. A mi cégünk amelyik az egészet összefogta a Magyar Zenei Exportiroda. Mind a Hanosztól mind a ProArt-tól független.

A történet engem meglepett. Ha hasonlatot kell gyártani, akkor szerintem talán ez a legmegfelelőbb: Bérelsz egy olcsó lakást amit úgy ahogy kifestesz, hogy teát ossz az arra járóknak. Egész hétvégén gyártod a teákat. Három nap múlva holtfáradtan lefekszel. Örülsz, hogy mindenki jól érezte magát. Másnap visszamész és azt látod, hogy a szoba közepére szart valaki. És akkor elgondolkozol, hogy volt-e értelme.

A lehető legkomolyabban kérdezem. Csináljunk jövőre Hangfoglalást? Volt egyáltalán valamelyikőtök kint?

Üdv

Mivel rég óta foglalkoztat ez az Együtt a zenéért - Hangfoglalás - ProArt téma, írtam egy levelet:

Kedves Hangfoglalás!

Mivel a kommented kicsit későn érkezett, nem hiszem, hogy túl sokan észrevennék. Engedd meg ezért, hogy itt reagáljak az általad írtakra, majd levelezésünket külön poszt keretében - természetesen változtatások nélkül- közzé tegyem a blogon, mindenki okulására!

Amire reagálnék:
"Sokat dolgoztunk a hangfoglalás oldallal, még ha olyan béna is sokszempontból. Egy haver cég csinálta ingyen, mert nem tudtuk finanszírozni, hogy profi céggel piaci alapon gyártassunk valamit. Állami támogatást erre nem kaptunk a felét tudtuk mi állni a másik felét a kiállítók finanszírozták, a Hanoszon keresztül. Eredetileg belépős lett volna de ezt elvettetük a végén, hogy minnél többen tudjanak jönni. A mi cégünk amelyik az egészet összefogta a Magyar Zenei Exportiroda. Mind a Hanosztól mind a ProArt-tól független."

Ne haragudj, de nem hiszek neked. Ezt már a kommentek között is írtam, de
idelinkelem még egyszer:

http://www.egyuttazeneert.hu/index.php?menu=cd_vasar
http://www.egyuttazeneert.hu/index.php?menu=impresszum

"A korábbi évekkel ellentétben az idén nem pusztán egy napig, hanem egy
teljes hétvégén keresztül, sőt, már péntektől várja a közönséget az Együtt a
Zenéért mozgalom és a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért által rendezett
nagyszabású kedvezményes CD-vásár.
[...]
Várunk Téged is a Hangfoglaláson, október 5-7. között. "

Persze lehet, hogy a ProArt hazudik, de akkor azt nem értem, hogy miért
hagyjátok, hogy a Ti rendezvényetekről a ProArt azt írja, hogy ők rendezik?
Az oldal hibáival kapcsolatban pedig azt tudom mondani: olcsó húsnak híg a
leve. Komolyan akkora tétel lett volna egy rendes oldalt összedobatni? Nem
hiszem. Az egyébként nem pénzkérdés, hogy milyen jelszót használtok.

Várom a válaszod!

A válasz pedig nem késlekedett. Alant H. D.-val folytatott levélveltásunkat olvashatjátok (kicsi púderral): 

Egyik célunk az amúgy is teljesen szétöredezett hazai zeneiparban egységet teremteni. A zeneipart most ne negatív értelemben értsd. Magam is zenész vagyok, a barátaim nagy része is az. Ne a kizsigerelő menedzser jusson eszedbe. Zeneiparra szükség van. A hangszerkészítőktől a hang-fény-stúdió technikát szolgáltatókon át a promoterekig, menedzserekig lemezkiadókig mindenkire. Lehet nem szeretni ennek bizonyos részeit, de ha valakit kihagysz akkor nem működik. (Csak egy példa: pl.: kóros zenekar menedzser hiány van itthoni. Majdnem az összes épkézláb zenekar a környezetemben menedzsert keres.)
Hogy ne kanyarodjunk el nagyon a témától. A hazai piac nagyon belterjes és jó magyar módra mindenki utálja egymást. Szerveztünk már úgy több ezres koncertet, hogy aki a hangtechnikát hozta kikötötte, hogy nem jön, ha XY hozza a fénytechnikát. Ebben a mocsárban próbálunk valamiféle összefogást megvalósítani, ami nem kis feladat. Maga a Hangfoglalás rendezvény is csak így jöhetett létre.

"Persze lehet, hogy a ProArt hazudik, de akkor azt nem értem, hogy miért hagyjátok, hogy a Ti rendezvényetekről a ProArt azt írja, hogy ők rendezik?"

A ProArt rendezte a Hangfoglaláson belül az Együtt a zenéért programot. Ez egy viszonylag nagyobb program volt az egész rendezvényen belül. A ProArt médiamegjelenést is nagyban támogatta, ahogy emlékeztek az oriásplakátokra. Ennyi. A két főszervező ahogy a honlapon is látszik az MXH és a Hanosz.
Változatlanul állítom, hogy a Magyar Zenei Exportiroda független mind a Hanosztól, mind a ProArt-tól.

"Az oldal hibáival kapcsolatban pedig azt tudom mondani: olcsó húsnak híg a leve. Komolyan akkora tétel lett volna egy rendes oldalt összedobatni? Nem hiszem. Az egyébként nem pénzkérdés, hogy milyen jelszót használtok."

Ennyire futotta idén. Tényleg számított az a pár százezer forint, amit nem kellett kifizetni az oldal fejlesztéséért. Nem ott tartunk, mint Nyugat-Európában, hogy egy szakmai szervezetet igazán megbecsülnének és észrevennék az eredményeit is és mi csak úgy válogathatnánk az alvállakozók közül. Örülök, hogy programszervezőként legalább nem magamnak kellett leprogramoznom az oldalt. Az lett volna még szép. A jelszóval kapcsolatban igazad van. Bár van egy kis irónia abban, hogy a tolvaj oktat ki arról, hogy miért nem zártam be a lakást. Ne vedd sértésnek, nem neked szántam. De most komolyan. Nem kellene már kinőnünk abból, hogy csak azért kavarunk egy oldalon mert sikerült bejutnunk? Nekem nem jutna eszembe ha találok egy nyitva felejtett kocsit csak azért összefirkálni a műszerfalat, hogy felhívjam az ürge figyelmét, hogy ezt a kocsit így valaki elviheti ám. Én viszont frappáns vagyok ám. Csak firkáltam.

Elég zsír lenne egy olyan világban élni, ahol nem kellene egymástól tartanunk. Nem ti vagytok a fekete bárány. De azzal amit csináltok nem értek el semmit. És magánvéleményem, hogy a hatóság sem ér el veletek szemben semmit, ha ott megáll a dolog, hogy razziákat szervez. Én tartom a véleményem, hogy abban ahogy ti látjátok a dolgokat lehet valami igazság. De csak párbeszéddel lehet valamit elérni.

Had mondjak egy személyes példát:

Régóta várt magyar film volt az Üvegtigris 2. Az ország egyik legjobb színésze az ország egyik legjobb filmjében játszott szerpéért mondjuk 1/1000-ét kapja annak a gázsinak, mint ugyanez amerikában. Megjegyzem ugyanazért a munkáért. Ezek után valahonnan sikerül megszerezni a filmet a premier előtt. Ez kb 150 000-es nézőszám bukta. Az alkotók pedig bukják a várható prémium gázsit. Fejenként több százezer forintot. Családonként több százezret. És ha belegondolok, hogy ez a pénz valakihez a végén megérkezett, aki magát ügyesnek, szemesnek, jogilag támadhatatlannak tartja... Lehet, hogy tényleg jogilag megfoghatatlan. De erkölcsileg megítélhető. Bele sem gondolnak ezek az emberek, hogy mi a következménye annak amit csinálnak? Én tisztelem a tudásukat, de nem lenne nevetséges, ha egy sebész arra használná a tehetségét, hogy a betegekből operáció alatt kioperáljon még ezt azt és utána értékesítse a szerveit?

Üdv: D.
Kedves D.!

Köszönöm a leveled, így már tényleg tisztább a kép. Néhány apróságot fűznék csak a dologhoz:

- A támadások nem ellenetek, mint a kultúrát terjesztő, segítő intézmény ellen, hanem a Hangfoglalás, mint a ProArthoz kötődő rendezvény ellen irányultak. Szomorú, hogy végül rajtatok csattant az ostor - ennyire futotta a delikvensektől, a ProArt oldalán is lehetett volna garázdálkodni, csak ahhoz ugye valamivel több észre lett volna szükség...

- "Bár van egy kis irónia abban, hogy a tolvaj oktat ki arról, hogy miért nem zártam be a lakást. " Tudod rablóból lesz a legjobb pandúr :)

- Az Üvegtigrissel kapcsolatban én úgy tudom, hogy nem tisztázott, hogy a marketingstratégia része volt-e a kiszivárogtatás, minden esetre az azt övező médiahajcihő nem kis értékű reklámot szolgáltatott a filmnek.

Minden jót:

Buherátor
Kedves Buherátor!

[..Technikai részletek...]

Ami még eszembe jutott:

A ProArtot védeni nem tisztem. Igazából nem is vagyok képbe, hogy mit csinálnak. De azzal nem tudok egyetérteni, hogy valamilyen oldalt feltörtök. (Most végül ott is volt kavarás vagy csak a mi oldalunkon?) Tegyük fel, hogy ők jogellenesen csináltak valamit. Ha ezekre nektek ez a válaszotok, akkor ti is ugyanúgy megszegitek a törvényt. Ez nem lehet válasz. Ennek az lesz a vége hogy ők még keményebbek lesznek amire ti is keménykedtek és egyre nagyobb károkat okoztok egymásnak. Értem én különben ezt a romantikus Robin Hood feelinget amivel a törvényen kívül álltok, de mégis a nép oldalán. Elsőre rokonszenves is. Komolyan. De ha belegondolsz nem lesz eredménye. A megleckéztetéstől nem fog senki megváltozni.

Egy figyelemre méltó adat: Barátomék lemeze kb 3600 pénz a boltokban. ők 1600 + ÁFA körül adják tovább a terjesztőnek legálisan (szerzői kiadás), azaz adóznak utána, aztán ebből lejönnek a költségek, gyártás, borító, szállítás miegymás. Tisztán marad nálunk 500 Forint. Fejenként kb 100 forint. Magyarországon ha nagyon megy egy CD akkor el tudsz adni belőle 5000 db-ot. Azaz kerestek fejenként 500.000 forintot.

Nem számolom ki, hogy a kereskedőnek mi a haszna. Csak felidegesíteném magam.

De az, hogy csak 5000 db-ot lehet eladni egy CD-ből az a ti érdemetek. Régen simán elment 40-50.000 db a megjelenés évében.

Nem tudok egyet érteni azzal, hogy a ti zenemegosztásotok ismertséget szerez a zenekarnak. Ha ismertek akarnak lenni, akkor felrakják magukat a youtube-ra meg a myspace-re.

Nem értek egyet azzal, hogy többen járnának koncertre. Ha így volna, akkor nem kellene államilag támogatni a könnyűzenét. Észrevehetitek, hogy a Sziget nagyszínpadán ugyanazok a magyar zenekarok vannak évről évre lassan 10-15 éve (Kispál, Tankcsapda, Quimby). A társadalom már a könnyűzenét sem tartja el. Eddig csak a komolyzenét kellett álamilag támogatni a könyűzenét inkább

tiltották. Most már a könnyűzenét is próbálják támogatni. (Lásd: PANKKK program). El kellene gondolkoznotok, hogy mi ebben a ti szerepetek. Hogyan jutottunk idáig?

Itt van egy oldal, a dalok.hu ami fizetős zeneletöltő oldal. A lényege, hogy teljesen kihagyja a terjesztői oldalt és a lé egyenesen a zenészekhez megy. Ez valamennyire türözi a ti álláspontotokat is nem? Meg a mienket is. Lehet, hogy ezt az oldalt például sokkal faszábban meg lehetett volna csinálni, ha

ti hozzáadjátok a ti tapasztalatotokat, mi meg a mienket. És akkor teljesen egyetértenék, hogy azok is kapnak a haszonból akik az oldalt üzemeltetik. Nekik legális pénz a zenésznek több pénz a felhasználónak meg olcsóbb. Ez már 21.-dik század nem?

De az nem kóser, hogy ti nem tesztek az ügyért semmit, nem juttatok vissza a zenészeknek semmit.

Üdv: D.

Az utolsó lerágott csont. Az Üvegtigris 2 kikerülése komoly elkeseredést váltott ki az alkotó csapatban. Demagóg az a szöveg, hogy botrányt kiváltó médiavisszhang kárpótolta a nézőszámot. Vagy csak az töltötte le aki úgysem ment volna el moziba. Vagy ha le is töltötte, utána megnézte a moziban is.

Ezt a filmet letölthetővé tenni, erkölcstelen, romboló, a magyar filmipart (és a társadalmat) demoralizáló volt. Azon kevés magyar filmek egyike lett volna, ami nem veszteséges. Végre! De máshol kötött ki ez a nyereség.

Lelketek rajta.
A fenti állítások nem feltétlenül tükrözik
a Magyar Zenei Exportiroda hivatalos állásfoglalását. 

Nyilván messze menő vitákba lehetne bocsátkozni a felhozott érvekkel kapcsolatban, én úgy gondolom, hogy itt húzom meg a határt, természetesen kommentelni lehet.

A történet amellett, hogy azt hiszem igen jól bemutatja a "zeneipar" emberi arcát, tanúlsággal szolgál minden szkriptkölyöknek és defacemesternek is.

Én továbbra is vállalom az ominózus posztot, és a vele járó (akár erkölcsi, akár jogi) felelősséget. Ezt bizonyítandó igyekszem egy személyes találkozót is összehozni levelezőpartnereimmel, az ezzel kapcsolatos fejleményekről pedig természetesen ti sem fogtok lemaradni.

Címkék: etika olvasó ír hangfoglalás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Szöszi 2007.12.07. 11:33:44

Aha. Még véletlenül sem képzelhető el, hogy a Művész úrék által biztosított színvonal esett egy kicsit, ezért csökkentek az eladások?

banyek 2007.12.07. 11:41:13

erre szeretnék reagálni:
"Egy figyelemre méltó adat: Faterék lemeze kb 3600 pénz a boltokban. ők 1600 + ÁFA körül adják tovább a terjesztőnek legálisan (szerzői kiadás), azaz adóznak utána, aztán ebből lejönnek a költségek, gyártás, borító, szállítás miegymás. Tisztán marad nálunk 500 Forint. Fejenként kb 100 forint. Magyarországon ha nagyon megy egy CD akkor el tudsz adni belőle 5000 db-ot. Azaz kerestek fejenként 500.000 forintot.

Nem számolom ki, hogy a kereskedőnek mi a haszna. Csak felidegesíteném magam.

De az, hogy csak 5000 db-ot lehet eladni egy CD-ből az a ti érdemetek. Régen simán elment 40-50.000 db a megjelenés évében."

Talán ha a lemez ára nem 3600 Forint lenne, hanem jóval kevesebb, és kikerülnék a terjesztést/kiadót, akkor talán elgondolkozna az ember a megvárárlásán is, nem?
Gondolok itt arra, hogy ha egy albumot jogtisztán letölthetek egy honlapról ~1200 forintos áron, akkor a, több marad a zenész zsebében, és nem kell eltartania a kiadót, a terjesztőt, stb. b, eleve több ember tölti le a lemezt, mint amennyi megveszi, így duplapluszjól jár az előadó is, nem? Talán nem keveset kellene drágán adni, hanem sokat olcsón...

Domonkos · http://www.hangfoglalas.hu 2007.12.07. 12:37:29

Szöszi!
Az, hogy csökkent-e a színvonal az szubjektív. Az viszont objektív tény, hogy a lemezeladások behalóban vannak. A BMC is be fog dőlni hamarosan hiába ad ki tök zsír lemezeket. (Budapest Music Center). Ott egy 100 darabos lemezkiadórol van szó. És minden lemezen csökkenek az eladások.

Banyek!
Egyetértek, hogy ki lehet kerülni legálisan a terjesztő oldalt erről írtam is.
De a 100 forintos kenyér csak akkor igazán drága, ha valahol lehet ingyen lopni is.

buherator · http://buhera.blog.hu 2007.12.07. 13:33:58

A hír kiment asva.info-ra is: asva.info/?p=92

Ami még eszembe jutott: A lemezeladásokat szerintem az is jelentősen befolyásolja (bár nem tudom, hogy a "régen simán elment 40-50k" mennyire régenre vonatkozik), hogy manapság az emberek hajlamosak szemetet hallgatni, ezt pedig megadja nekik bármelyik rádió is, ha meg véletlenül betérnek egy CD boltba, akkor nem a minőségi magyar zenét fogják keresni, hanem a Postás Józsit, meg 50 Centet...

Dr. Szöszi 2007.12.07. 14:40:10

Domonkos,

jó, legyen szubjektív. De miért érzem azt mindig, előadótól függetlenül, hogy 1-2-3 szám erejéig mindent odatesznek, a többi pedig töltelék? Elégedetlen vagyok a mennyiséggel, a tartalommal, a minőséggel.

15 évvel ezelőtt azt csináltam, hogy otthon lemásoltam a CD-t/kazettát, és ha tetszett, megvettem, pedig csóró diák voltam. Most sokkal jobban élek, megtehetném, de alig akad évente 2-3 lemez, amire kiadnék pénzt; ha látatlanban megvenném ezeket, akkor a guta ütne meg. Ráadásul nincsenek objektív zenei kritikák, minden az egekig van magasztalva, úgyhogy marad a letöltés, meghallgatás, majd törlés, nagyritkán megvásárlás.

Sparhelt 2007.12.08. 11:35:56

Kedves Domonkos!

Olvastam a teljes szálat és az alábbi hozzáfűznivalóim vannak. Az általad említett aranykorban más lehetőség még nem volt, így az emberek vagy lemezt vettek, vagy nem vettek, ha igényes zenét szerettek volna hallgatni, akkor inkább vettek. Az akkori példányszámok mára elérhetetlenek, de elsősorban nem a lopás miatt. Könnyebb az társadalom egy részét kriminalizálni, mint elismerni, hogy a piac bizony megváltozott. Hogy egy példát mondjak erre, régen pl még el lehetett adni fekete fehér tévét, ritkaság volt a színes, így a hagyományos is jól fogyott. Képzeljed el, hogy mára a fekete fehér tévét gyártók - ha náluk lenne egy akkora gazdasági potenciál - adminisztrative próbálnának beavatkozni a piacba, ahelyett, hogy elismernék, az a konstrukció, amit kínálnak, már nem kell az embereknek. A legtöbb ember ma nem egy albumot akar megvenni - lássuk be, az előadók többsége nem jelentős életművel rendelkező művész, hanem egy vagy max 2-3 albumos előadó. Van egy vagy két száma ami tetszik, így mint vásárló, azt szeretném megszerezni, nem egy teljes lemezt. Hogy tehetem meg ezt legálisan? A kiadóknak el kellene gondolkozniuk a dolgon, és észrevenni, eljárt felettük az idő, és amit eddig csináltak, az tovább nem járható. Kicsit rosszul esik az, hogy a kampányukhoz a művészeket tolják az előtérbe, akik szerencsétlenek azért érvelnek, hogy a teljes bevétel 10%-át megkaphassák, holott, egy normális árnak akár a 80%-át is eltehetnék, ha maguk forgalmaznák a terméküket. Megint egy hasonlat. A tehenészek, ha nem fognak össze, és beszállítónak adják el a tejet, alig kapnak érte pár forintot. Ha viszont összefognak, és maguk kezdik forgalmazni a saját terméküket, tisztes haszonra tehetnek szert ebből. Miért nem lehet ezt a zeneiparra is alkalmazni?

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2007.12.08. 11:42:13

Addig nem féltem sem a hangfoglalást, sem pedig a proartot, amíg azt olvasom, hogy "ismerős cége csinálta a mi cégünknek" vagy "xyz cég csinálta".

Érdekes, hogy az olyan oldalak általában soha vagy csak igen ritkán lesznek támadás áldozatai, ahol a designer egyszerű lelkes amatőr professzionális tudással, vagyis "hacker" (pozitív értelemben) és a tulajdonos közjót szolgáló lapot üzemeltet, amely elősegíti az információk jótékony áramlását. Az, hogy a hangfoglalás is egy a sok zeneipari meg jogvédő lobbicég közül...

Ha a Buhera nem dobja fel a hibát, akkor a hangfoglalás nem értesül róla időben. Mi van, ha nem jókedvű legénykék, hanem egy dél-afrikai vagy koreai vagy tajvani robot tol be valamit? Brutális erővel vagy anélkül. Vazelin és csöppet sem fáj.

Egyszóval a honfoglalás megköszönhetné, hogy fény derült egy hibára.

Sparhelt 2007.12.08. 11:44:59

Egyetértek Dr. Szöszi-vel. Miért van az, hogy a mostani 'sikeralbumokat' két év múlva a Tesco turkálóban lehet megvenni 300 forintért? Ennyit ér a zene manapság? Nagyon rossz a mai zenék ár/érték aránya és értékállósága is. Fogalmazzunk úgy, hogy a kiadók a maguk kényére változtatták meg úgy a feltételeiket, hogy a saját profitukat maximalizálhassák, és akinek ez nem tetszik, és változtatni szeretne ezen azt el akarják tiporni. Ez valamennyire a piacgazdaság és a kapitalizmus része, ebben csak az a szomorú, hogy a zenészeket, az ipar rabszolgáit használják fel ehhez fegyverként, és sajnos ez a fegyver nem gondolkozik..

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2007.12.08. 13:48:54

Sparhelt: teljesen igazad van.

Mellesleg tudokl egy jó példát hozni, méghozzá a magyar könnyűzenei életből. Ott van például az www.omega.hu az Omega együttes honlapja. A legtöbb szám meghallgatható és/vagy letölthető a honlapról. Mégis éjjel-nappal koncerteznek és fogynak a lemezeik is. Nem is igen panaszkodnak "kalózokra". Ez vajon miért van?

p3d3str1an 2007.12.13. 12:05:20

A dalok.hu-ról... én már többször vásároltam ott, de az a nagy bajom velük, hogy egy torrentre felkerülő albumrelease jóval igényesebben van összeállítva (id3tag, borítók stb), mint amit tőlük kapok, így mi motiváljon?
süti beállítások módosítása