Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

Fellendülőben a féregkutatás

2008.02.15. 15:14 | buherator | Szólj hozzá!

Milan Vojnović és kollégái a Microsoft Cambridge-i kutatóintézetének munkatársai olyan módszer kifejlesztésén dolgoznak, melyben féreg szerű ágensek segítségével oszthatnak szét hasznos információt - például szoftverfrissítéseket - egy hálózat számítógépei között. Az ötlet nem új, egy beNi nevű hacker annak idején egy saját készítésű féreggel foltoztatott Wordpress blogokat.
Vojnović-ék most azt próbálják elérni, hogy a kívánt információ minél gyorsabban terjedjen a hálózatokon. Az eddigi legjobb féreg véletlenszerű kereséssel próbál olyan hostot találni, ami még nem "fertőzött", majd ha ilyenre bukkan, szűkíti a keresési teret a megtalált géphez tartozó alhálózatra. Ha az alhálózatban elegendő tiszta gépet talál, akkor elkezd terjedni, ha viszont nem, akkor tovább keres. A kutatók szerint ez az algoritmus elég jól közelíti az ideális, teljesen informált eset hatákonyságát, amikor is az ágens pontosan tisztában van a fertőzött és nem fertőzött gépek helyzetével.
De nem csak a Microsoftnál folynak ilyen jellegű kutatások: Chuanyi Ji a Georgiai egyetem munkatársa szintén számítógépes férgekkel foglalkozik. Kutatásai szerint sok károkozó már most a Vojnović-férgekéhez hasonló, bár kevésbé kifinomult módszert használ. A kutató célja a "tökéletes féreg" megalkotása, ami azon túl, hogy segít felderíteni a hálózatok gyenge pontjait, egy esetleges sebezhetőség foltozásához szükséges információt gyorsabban elterjeszti, mint hogy a kártevők azt kihasználnák.

A New Scientist cikke alapján.

Címkék: worm

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása