Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

A Microsoft szorongatja a magyar államot

2008.03.18. 21:04 | buherator | 6 komment

"A jelek szerint nem elégítette ki a Microsoftot, hogy a 25 milliárdos állami megrendelés eredményhirdetésén a közigazgatási, illetve az oktatási kategóriában is a cég magyarországi disztribútorát és hétszeres gold partnerét hirdették ki győztesnek. Az eredményhirdetés másnapján a Microsoft levében fenyegette meg a Campus és School szerződések alapján beszerzett szoftverek tulajdonosait, hogy ha az állam nem köti újra a szerződéseket, az összes iskolás, hallgató és tanár gépéről haladéktalanul törölni kell a programokat. Az ultimátum végső határideje március 30." - Index

Na többek között az ilyetől tartva miatt hőbörögtünk annak idején. Van pár jó komment a HUP-on is.

 

Címkék: microsoft

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pandor 2008.03.19. 08:57:54

Egyszerűen üzlet. Nincs olyan (óriás)cég (meg ember sem) aki ne élne aktuális helyzetével érdekei érvényesítésekor. Örülök, hogy eddig használhattam - ingyen kaptam. Hogy volt ebben hátsó szándék? Azzal számolnak, hogy - mivel ezt szoktam meg - a későbbiekben is MS termékeket fogok használni? Jól kalkulálnak a fiúk Redmondban...
Azt meg, hogy miért nem "optimális" megoldás számukra, hogy a disztribútor/akármilyenpartner nyerte meg a tendert, csak ők tudják. Üzlet.
Egy másik post most számol be arról, hogy a már eltemetett OLPC (százdolláros) laptop, új erőre kapott, mert mentora megállapodott a MS-tal (üzleti szempontból nagyon nem volt mindegy, hogy a fejlődő országok gyerekei milyen oprendszeren szocializálódnak). Mostantól Windows felülettel (is) kapható. És valami hasonló történt pát hete Asuséknál is: az új EEE kétharmada már Windows alapú lesz.

A vicc az egészben, hogy egy ideje van a Windowsnak ingyenes alternatívája az Ubuntu Linux képében. Erről (és csak erről a disztribúcióról) már el lehet mondani, hogy hasonló paraméterekkel (könnyű telepítés/beállítás/használhatóság, kellemes grafikus felület, munkakörnyezet, elegendő számú alkalmazás, stb.) rendelkezik. És a kutyát se érdekli. Nem ezen tanultunk meg "számítógépül". Ennyi.

buherator · http://buhera.blog.hu 2008.03.19. 09:13:45

@Pandor

Teljesen igazad van, ez tisztán üzlet. A Microsoft részéről senki nem is beszél hátsó szándékról, ha szoftvermulti lennék, valószínűleg én is így járnék el, ha tehetném. A kérdés az, hogy az állam hagyhatja-e, hogy bármilyen cég ilyen pozicíóba kerüljön vele szemben?
Arról, hogy ki min tanul meg "számítógépül": anno az onlinemarketing blogon, és most is több helyen felvetődött az, hogy a gyártóknak legalábbis ingyen kellene adni ilyen célra a cuccokat, hiszen ezzel sok millió embert tudnak a saját eszközeikre ránevelni. Persze itt is a beszerző felelőssége lenne, hogy olyan helyzetet kényszerítsen ki, amikor ez kivitelezhető (nyilván ez egy idealisztikus kép, de efelé lehetne konvergálni).

eszté 2008.03.19. 10:18:47

Üzlet?!?!?!

Meg lehet venni egy országot, minden be van árazva...

merthogy az EU-ban mi vagyunk az egyetlen ország ahol az MS-nek papírja van a monopólium-helyzetéről.

és ez nyilván nincs ingyen, ezért nyilván sok zsebet kell teletömni...

üzlet,
25 milliárdért úgy tűnik el lehet érni, hogy a döntéshozók ne is gondolják végig, hogy van-e olcsóbb, jobb, alternatíva, be vagyunk árazva...

ja és Pandor! - én Commodore 64-en tanultam meg számítógépül - és ennek semmi köze sincs ahhoz hogy most mit használok... ezen gondolkozz el!

Pandor 2008.03.19. 13:02:07

@eszté

... hát igen, üzlet az egész világ

óvatos becslések szerint: spectrum (~1 év) -> C64 (~2 év) -> DOS (~6 év) -> Windows (~12 év)

Amikor a Win95 megjelent a Unix alapú rendszerek nem jelentettek alternatívát a "mezei" felhasználóknak (és ezen kb .1 éve tudott csak változtatni az Ubuntu). Ennek viszont sok köze van ahhoz, hogy most mit használ/ok/nak. Gondolom (gondolkodom :-) sokan vannak hasonló helyzetben...

kutyacica 2008.03.20. 08:11:38

mikor kezdett hirtelen működni a bme elektronikus tanulmányi rendszerének (neptun) csoportos üzenetküldés funkciója? hát amikor értesíteni kellett a hallgászokat, h a campus szerződés lejár és pötyögni kell hozzá a microsoft honlapon.

következtetés? a hasonló óriás cégek jól határolt szubkultúrákban abszolút hasznosak, szabad verseny piacon pedig könyörtelenek.

de min csoldálkozunk? mindezt talán 200 éve már leírták, nem?
süti beállítások módosítása