Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

A tömegbe lőttek Kínában

2008.04.06. 09:54 | buherator | 7 komment

 

Tibet tartományon kívül, de tibetiek tüntettek csütörtök este két letartóztatott szerzetes kiszabadításáért. A rendőrök a tömegbe lőttek, egy emberjogi szervezet szerint nyolc embert megöltek.

Újabb halálos rendőrségi fellépésről érkezett hír Kínából. Ezúttal is tibeti nemzetiségűek tüntettek, de a demonstráció nem az ötvenes években elfoglalt Tibet tartományban, hanem az azzal határos kínai Szecsuánban történt. A lövéseket Kína elismerte, ám a halálos áldozatokról csak egy londoni központú tibeti szervezet számolt be.

Csütörtök este több száz tibeti vonult fel egy szecsuáni városban. A civilek és szerzetesek két szerzetes kiszabadítását követelték. Őket azért tartóztatták le, mert volt náluk egy dalai lámát ábrázoló kép.


A hivatalos kínai álláspont szerint a tömeg bántalmazott egy kínai tisztségviselőt. Figyelmezető lövéseket adtak le, hogy megfékezzék az erőszakot.

Ezzel szemben a Kampány a Szabad Tibetért nevű civil szervezet helyi szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy a rendőrök váratlanul nyitottak tüzet az emberekre. Az emberekkel a városháza előtt elhitették, hogy teljesítik követeléseiket, ezért elvonultak. Kiderült azonban, hogy mégse engedték el a szerzeteseket. Ekkor az emberek visszafordultak, de egy úttorlasznál rendőrsorfalba ütköztek. A kínai rendőrök lőni kezdtek és nyolc embert megöltek. A halottak között három nő és egy szerzetes is van.

Március közepén kezdődtek a tüntetések Tibet fővárosában, egy Kína-ellenes felkelés évfordulóján. A kínai hatóságok brutálisan felléptek a fegyvertelen tömeggel szemben és már százakat tartóztattak le. A tüntetések átterjedtek néhány tibetiek lakta szecsuáni városra is. A kínai hatóságok tagadják, hogy bárkit megöltek volna, szerintük randalírozás közben halt meg néhány ember az elmúlt hetekben. Tibeti források viszont több mint száz lemészárolt emberről számoltak be.


 

Címkék: szabadság tibet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laci 2008.04.06. 10:57:41

Szia!

Használd légyszíves a tüntetés, tiltakozás, felkelés szavakat a zavargások helyett. Elég baj, hogy a "korrekt" média már elterjesztette ezt a szót, de alapvetően negatív jelentésű. Gondolom nem ezt akartad kifejezni a cikk megjelentetésével.

Köszi,
Laci

buherator · http://buhera.blog.hu 2008.04.06. 11:08:32

A cikket nem én írtam hanem az Index, de kösz a figyelmeztetést, kijavítottam. Remélem nem haragusznak meg érte...

dupi 2008.04.08. 16:49:19

huhh, és ez most miért is van itt?

buherator · http://buhera.blog.hu 2008.04.08. 21:56:44

Azért, mert a "h4x0rság" nem csak abból áll, hogy beépíted a fejed a monitorba és nyomod a fejedbe a pizzát, amíg össze nem nő a bőröd a foteled kárpitjával. Egy hacker kiáll a szabadságjogok védelmében, és szembeszáll azokkal akik megpróbálják azt korlátozni.

dupi 2008.04.09. 08:45:41

oké, persze, te blogod, és meg is értem az egészet, csak ez nekem szezont a fazonnal. és a képek sem (az első kettő biztosan) a cikkhez kapcsolódnak, csak a helyhez.

buherator · http://buhera.blog.hu 2008.04.09. 09:03:19

A képeket azért tettem ki, mert úgy látom hogy egy csomóan nem fogják fel a dolog súlyát amíg az arcukba nem dörgölik a vért. Egyébként nem sokszor rakok ki ilyen témájú cikket, éppen azért, hogy ne menjek át indymediába, de a fennti esettel kapcsolatban úgy éreztem, hogy érdemes ezt megtennem. Azért bocs, hogy már napok óta ez van kinnt első helyen, de nincs nagyon miről írni - bár ma lesz az ISACA találkozó, szóval arról több mint valószínű hogy lesz egy beszámoló.

Ezt olvastam éppen, jó poszt:

killtheradical.blog.hu/2008/04/08/tibet_langja_masodik_nekifutas

Bár az erőszakellenességgel ebben az esetben azért nem tudok maradéktalanul egyetérteni, mert ha nem lett volna a balhé a láng körül, akkor valószínűleg már rég nem hallanánk Tibetről...

dupi 2008.04.09. 11:43:18

tényleg semmi gond, és külön köszi hogy valóban értelmes választ adtál :)

a gondom a kampány-jellegű hype-pal van, általában a természetvédőknél van ilyen, de ez a tibet-ügy is kezd hasonló lenni. nem is olyan rég történt ennél durvább dolog (koszovó), azt kábé leszarta mindenki. szóval nem ezzel az írással van bajom, hanem a hú, gonosz kínaiak, hú, szegény tibetiek, hú, bojkottálni/elvenni az olimpiát, hú, etcetera.

és valóban azért szóltam csak hozzá, mert sok napon át ezzel fogadott blogod. és demokratikus kínát minél előbb persze, de erős a gyanúm, hogy maga a demokrácia európán és ameriká(ko)n kívül sehol sem fog még egy ideig funkcionálni :(

szori a hosszú offért, és hajrá a bloggal, jó :)
süti beállítások módosítása