Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

Freedom Not Fear 2008

2008.10.09. 09:52 | buherator | 6 komment

Német kezdeményezésre október 11-én világméretű akciót szervez egy civil csoport, melynek során arra kívánják biztatni az embereket, hogy tiltakozzanak a kormányzatok és üzleti csoportok azon, a digitális korszak adottságait egyre inkább kihasználó törekvései ellen, melynek következtében az átlagpolgárokat mind több szinten kívánják megfigyelni, regisztrálni, nyomon követni.

[...]

a magyar Zöld Pók Alapítvány friss hírleveléből is értesültünk róla, hogy Budapesten is csatlakoznak az adatvédelmi megmozduláshoz. A szervezet október 11-én délután 1-től 3-ig a Közért nevű helyen (Budapest, Tűzoltó utca 33/a) paranoia workshopot tart, ahol a privátszféra internetes védelméről tartanak tájékoztatást. Ugyanaznap este 8-kor a képviselőház („fehér ház”) épületének falára (Budapest, Széchenyi Rakpart 19.) látványos formában kivetítik az alapítvány által tárolt adatokat, hogy megmutassák, a törvényi előírásoknak megfelelően mit kell megőrizniük a velük kapcsolatban állókról. Ezek az adatok magukban csak technikai információk, személyes adatokká és potenciális terhelő bizonyítékká csak más adatokkal összevetve, adatbányászat során válnak. Ezt követően pedig, október 14-én este 7-től az Ötödik Szabad Szoftver Esték keretében (Budapest, Uránia Filmszínház kávézója) előadást lehet meghallgatni az adattárolási törvényről és a lehetséges menekülési útvonalakról.

Az ITCafé cikkét elolvashatjátok itt!

Címkék: privacy freedom not fear fnf2008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

untergehen 2008.10.09. 11:14:18

Remenytelen eset vagytok. Megfigyeles volt, van es lesz. A kerdes az, hogy a hatalom mit szandekozik tenni a megszerzett informacioval. Az informacioszerzes, adatbanyaszat csak egy eszkoz, nem valami cel. A cel a hatalom mindenhatosaga es a valodi hatalom atvetele a nep kezebol. Ehhez azonban a tomegtajekoztatast vivo mediumok ellen is tiltakozni kene, ami persze nem jutott eszebe senkinek.

buherator · http://buhera.blog.hu 2008.10.09. 11:42:32

"Megfigyeles volt, van es lesz"

Ez igaz, viszont a mérték nem mindegy.

"Az informacioszerzes, adatbanyaszat csak egy eszkoz, nem valami cel."

Ezt nem is mondta senki.

"a tomegtajekoztatast vivo mediumok ellen is tiltakozni kene"

Azért ez nem teljesen egy kategória. A megfigyeléssel ellentétben a médiával kapcsolatban igen sok választási lehetőséged van: te döntöd el, hogy mit hiszel el és mit nem, te döntöd el melyik újságot olvasod, melyik TV csatornát nézed, ha meg meguntad a hülyítést, legfeljebb kikapcsolsz. A megfigyelést nem tudod kikapcsolni, a megszerzett információkat pedig bármikor felhasználhatják ellened, akár rászolgáltál, akár nem. Bűnözőként kezelnek mielőtt még elkövettél volna bármit is.

tcz 2008.10.09. 14:57:06

én elsősorban technikai kihívásnak vélem a magánélet védelmét.

az e-mailek, gsm forgalom ma már védhető elég biztonságosan, csak nem elterjedt ezeknek az eszközöknek a hasznáata és támogatottszága.

buherator · http://buhera.blog.hu 2008.10.09. 15:12:56

@tcz
Az a probléma, hogy a megfigyelési törekvések csak azok számára nem jelentenek problémát, akik ellen irányulnának: pl. az e-mail forgalom monitorozásával soha nem kapnál el nagy kaliberű terroristákat vagy pedofilokat, mert őket erős kripto, és ezer proxy védi, az egyszerű ember magánszférájába viszont gyönyörűen bele lehet turkálni ilyen módon.

Andrei 2008.10.09. 16:44:44

Pont tegnap beszélgettem valakivel ilyesmi témákról. Hiába próbáltam elmondani, hogy bizonyos információkkal minden ember kompromitálható, mert mindenki hibázik néha. Hiába hoztam fel, hogy a törvényeknek megfelelő adatrögzítési kötelezettségnek mik a visszásságai. Hajthatatlan és teljes mértékben érdektelen volt minden a számára. A végén már csak azt tudtam mondani, hogy majdamikor ezekkel az információkkal visszaél és nagy kár éri, akkor fogja zászlajára tűzni az IS témát. Addig meg jóléti társadalomban él kiemelkedő juttatásokkal. És persze ne is parázzon, mert az IS szakemberek láthatatlanul érte dolgoznak. Ő speciel igennel szavazna bármilyen személyes adathoz fűződő jogához, ha valamely kormány azt mondaná, hogy ez fontos az állam biztonsága érdekében. Az az érdekes, hogy azon viszont fennakad az illető, hogy a mobil szolgáltató csak személyes iratok bemutatására ad ki SIM kártyát. Hmmm. Kettős ez a világ.

Andrei 2008.10.09. 16:47:48

Javítás :)

..."A végén már csak azt tudtam mondani, hogy majd amikor valaki ezekkel az információkkal visszaél"...

..."Ő speciel igennel szavazna bármilyen személyes adathoz fűződő joga ellen,ha"...
süti beállítások módosítása