Tweets by @buherablog
profile for buherator at IT Security Stack Exchange, Q&A for IT security professionals

A BitBetyár Blog

Túljártál a nagyokosok eszén? Küldd be a mutatványodat! (e-mail a buherator gmailkomra jöhet)

Full-Disclosure / Névjegy / Coming out


Promó

H.A.C.K.

Címkék

0day (110) adobe (87) adobe reader (21) anonymous (26) apple (60) az olvasó ír (49) blackhat (20) botnet (22) bug (200) buherablog (44) buhera sörözés (39) bukta (49) deface (38) dns (22) dos (29) esemény (82) facebook (26) firefox (64) flash (33) gondolat (31) google (59) google chrome (36) hacktivity (37) hírek (117) incidens (224) internet explorer (88) iphone (35) java (50) jog (22) kína (21) kriptográfia (68) kultúra (21) linux (24) malware (43) microsoft (142) móka (48) mozilla (23) office (26) oracle (40) os x (43) patch (197) php (20) politika (31) privacy (58) programozás (22) safari (34) sql injection (62) windows (85) xss (77) Címkefelhő

Licensz

Creative Commons Licenc

Ni-Cd aksik feltámasztása

2008.11.27. 22:29 | buherator | 2 komment

Emlékeztek még, mikor percekig kellett pörgetni a walkmant, mire az ember eljutott a kedvenc számához? Amikor tizedmásodpercre tudtuk, hogy mikor kell megfordítani a kazettát, hogy a B oldalra felvett (fél)album elejéhez jussunk? Azokban a régi, mágnesszallagos időkben igazi áldás volt egy tölthető ceruzaelem: ha Axl Rose hangja a szokásosnál mélyebben karcolt nem kellett a trafikba rohanni új Elemér, csak egy konnektorra volt szükség, és néhány perc múlva újra szólhatott a rákenroll!

Ezeket az éveket idézte fel bennem az Instructables útmutatója, ami a döglött tölthető elemek újraélesztésére mutat egy kissé ugyan veszélyes, de egyszerűen és olcsón megvalósítható módszert.

A Ni-Cd aksik pusztulását a bennük található kristályok növekedése okozza, ami egy idő után rövidzárat kelt a telepben. Ezek a krisztályok azonban magas feszültség hatására (a cikk állítása szerint legalábbis) visszazsugoríthatók, ezzel pedig az akkumlátorok újra működőképessé válhatnak.

Régebbi megoldások általában heggesztő szerszámot javasoltak a művelet kivitelezéséhez, ami viszonylag kevés háztartásban lelhető fel. Ez a módszer egy nagy kapacitású, kb. 100mF-os, 60V-os kondenzátort igényel ami nem olcsó mulattság, de megfelelő alkatrászt találhatunk egy eldobható, vakus fényképezőgépben is!

A fényképezőgép szétbontása után annak meglévő huzalozását kiegészítve egy végtelenül egyszerű áramkört kell építenünk, amely képes lesz egy hagyományos alkáli elemmel feltölteni a kondenzátort, majd ezt kisütve legyilkolni az aksiban túlburjánzott kristályokat.

Figyelem! A módszer amellett, hogy viszonylag nagy feszültségekkel dolgozik, robbanást, tüzet és még egy csomó kellemetlen problémát okozhat, ezért mindenki csak szigorúan a saját felelősségére próbálja ki, lehetőleg megfelelő védő felszereléssel ellátva, biztonságos helyen! Mindennemű felelősség égarancia kizárva!

Frissítés: hitetlen01 küldte a linkjét annak a kereskedelmi forgalomban is kapható kütyünek, ami ugyanezt megcsinálja nagyobb gépekbe (pl. autókba, munkagépekbe) való telepekkel is. 

Címkék: barkács hardware elem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buherator · http://buhera.blog.hu 2008.11.28. 09:03:24

@helios
Kösz, a TI-s anyagokt már linkeltem a sharedbe a többit átnézem. Legközelebb az ilyeneket privátban nyomd át kérlek!
süti beállítások módosítása